ГоловнаЗастосуванняКокосова пальма та її використання

Кокосова пальма та її використання

 

Кокосовая пальмаКокосова пальма є найпоширенішою, цінною та крупною пальмою. Вона входить в десятку найважливіших дерев мира. Взагалі кокосова пальма як така, деревом ні виявляючись

Батьківщина кокосової пальми достовірно ні відома, але вчені допускають, що батьківщиною була Індонезія та країни Малайського архіпелагу.

Пальма заввишки може досягати двадцять-тридцять метрів, ширина рослини півтора-два метри, стовбур трохи зігнутий дугою і зазвичай нахилений у бік моря, без бічних гілок. Кожні три роки пальма скидає листя, маса одного листа в середньому становить дванадцять-чотирнадцять кілограмів. Рослина починає плодоносити тільки з сьомого року життя, але гарний врожай горіхів зібрати можна з дерева яке старіше.

Плід пальми, населення називає кокосовим горіхом, який досягає довжини до тридцяти сантиметрів і стільки ж у діаметрі. Під тонкою шкіркою кокоса знаходиться койр — (від kayaru — на мові малаялам, одній з Індійських, означає мотузка) волокниста оболонка, яка оточує тверду шкаралупу. Насіння кокосової пальми складається з м'ясистого шару завтовшки біля одного сантиметра, заповненеКокосовий горіх усередині білуватою або прозорою рідиною, що нагадує густе молоко по консистенції. Кокосове молоко приємного смаку, містить багато вуглекислоти, надає тонізуючу дію на організм людини, дуже живильне і корисне при ослабленні, перевтомі, нервових розладах організму. Плоди дозрівають за рік, групами по п'ятнадцять-двадцять кокосів. Доросла пальма дає близько п'ятдесяти горіхів, але при належному догляді - більше ста плодів.

Місцеві жителі в їжу використовують твердий продукт - копру, одержуваний з внутрішньої частини плода. Для отримання більшої кількості копри, кокосові горіхи розколюють навпіл, підсушують на сонячних ділянках. Через деякий час плоди обробляють, відокремлюють копру та складають у спеціальні дюжки. Копра містить до тридцяти відсотків жиру та використовується в кулінарії, в миловарній промисловості, а кокосові стружки використовують у кондитерських виробах для прикраси та як начинку.

Кокосова копраКокосову пальму використовують як плодову та декоративну рослину. Для місцевих мешканців екваторіальних та субекваторіальних країн пальма є дуже цінним будівельним матеріалом. З міцної деревини виготовляють меблі, балки та дошки для будівництва будинків. З листя пальми місцеві жителі виготовляють плетені вироби, які використовуються в господарстві та експортують в інші країни. Жителі Африки та узбережжя Атлантичного океану отримують цінне кокосове масло, яке використовується в парфумерії та в хімічній промисловості. Шкаралупа горіхів використовується як посуд для їжі і пиття, для сувенірів.

Дуже цінним продуктом є висушене та добре подрібнене ядро горіха - кокосова борошно. Для його приготування потрібні певні вміння. Для того щоб розрізані горіхи не пожовкли, їх потрібно сушити в тіні та кілька разів в день перевертати, для рівномірного просушування. Пакування кокосового борошна повинно бути з срібного непромокаючого паперу.

Для того щоб піднятися на високе дерево під час збору кокосів та зняти плід, збирачі плодів роблять на стовбурах надрізи, впираються ногами та деруться по пальмовому стовбуру. Верхівка молодих пальм, на яких плоди ще не дозріли, вживається в їжу як делікатес, з назвою пальмова капуста. Свіжий пальмовий сік, пальмовий цукор, вино широко використовуються місцевими жителями.

Так само, в багатьох районах, в якості збирачів використовують видресируваних мавп. Одна мавпа збирає 600-800 горіхів в день. Вартість видресируваної мавпи - близько 3000 USD. Вартість одного горіха становить близько 15 центів.

Кокосова койраКойр дуже цінується місцевими мешканцями, так як волокна койра мають велику міцність, сплетені з койра вироби не гниють ні в сухому стані, ні вологому, мало забруднюються. Період служби кокосової койри вище, ніж у штучних наповнювачів.

Волокнисту оболонку кокосового горіха, зчищають з поверхні певним способом з метою отримання відмінної, еластичної сировини - койра або койри. Потім кокосове волокно вимочують у воді до 10 місяців та віддають у сушку. Далі сировина направляється до виробників кокосових матраців у висушеному вигляді. Кокосову койру просочують латексом (латексують) та пресують в плити різних розмірів, або сплітають в циновки. Кокосова койра повинна бути просоченою натуральним латексом для підвищення еластичності і міцності.

Кокосове волокно відмінно підходить в якості наповнювача для ортопедичних матраців. Кокосова койра додає матрацу певну жорсткість, не піддається розкладанню та деформації. Для додання матрацу середньої жорсткості, койру комбінують з еластичним наповнювачем. Койра абсолютно не гігроскопічна (не вбирає вологу), має антибактеріальні та антиалергенні якості.

Для правильного формування у дітей хребта, при деяких захворюваннях опорно-рухового апарату у дорослих, лікарі рекомендують використовувати для профілактики безпружній жорсткий кокосовий матрац. Деяким людям дуже подобається спати на жорсткому ортопедичному матраці з кокосової койри. Кокосова койра володіє чудовою якістю екологічно чистого матеріалу, створює потужне позитивне біополе під час сну, робить сон здоровим.

З кокосового горіху та койри виготовляють ще багато інших виробів, про які ми розповімо на нашому сайті

Оцініть матеріал!
(0 голосів)
Авторизуйтесь, щоб мати можливість залишати коментарі